Working Guest in Jamaica

Det är mycket som är ”speciellt” på Jamaica. De enda upplysningar som går att hitta på Internet handlar om turism. Inte sällan är informationen direkt felaktig eller missvisande. Jamaicanerna är fantastiskt vänliga, men att förklara är inte deras starka sida.

 

Se bilderna från Jamaica januari 2009 under Mina barn.

Hyra bil

Det är vänstertrafik på Jamaica. Enligt min mening är det inga som helst problem för en normal svensk bilförare att köra på Jamaica. Men man bör hyra en bil med automatlåda. Kvaliteten på vägnätet har förbättrats avsevärt de senaste åren.

Toyota Corolla är den i särklass vanligaste bilen på Jamaica. Priset är cirka 3 000 JMD (Jamaicansk dollar) per dygn hos de lokala biluthyrarna (100 JMD = 6,16 SEK 2014-08-10). Bensinen är billig – cirka 6 SEK/liter.

En 7-dagars rundresa i hyrbil till Jamaicas ”pärlor” kan vi arrangera för totalt cirka 5 000 SEK. Arbetet med arrangemanget ingår i den hjälp och rådgivning som vi erbjuder.

Gäster under vistelse

Dessa kan med fördel inlogeras hos vännerna på Brandon Hill Guest House (Se www.brandonhillguesthouse.com). Hjälp och rådgivning till gästerna ingår.

Tidsskillnaden

Arbetsmässigt är tidsskillnaden på 5 -– 6 timmar (De har ingen sommartid på Jamaica.) den största fördelen. När jag slog på datorn kl 07 lokal tid var kl 13 i Danmark och i Sverige. Då var ni just tillbaka från lunchpausen. Därefter var jag fullt kommunicerbar per vanlig telefon, Skype, mobiltelefon, e-post och webbkamera.

När ni stängde kontoret kl 18 GMT+1 var klockan 12 på Jamaica. Resten av dagen kunde jag spendera som det passade mig.

Som översättare får man ganska ofta brådskande jobb sent på eftermiddagen. Låt oss säga att jag fick ett jobb kl 17:30 svensk tid, dvs. kl 11:30 jamaicansk tid. Då kunde jag jobba ett par timmar extra mitt på dagen samt ett par timmar på kvällen. När kunden kom till kontoret dagen efter var jobbet levererat.

Så här reser jag till och från Montego Bay

Ryan Air till London Stansted.

Terravision Bus från Stansted till antingen Liverpool Street station eller Victoria station beroende på tidpunkt på dagen (Cirka 15 pund t o r. Alla bussbiljetter har jag köpt i förväg på nätet.).

Underground till South Ealing på bekvämt avstånd från London Heathrow. Och hyfsat till Gatwick (Det går bra att betala med kort.).

Ealing Guest House nära stationen för 45 pund/natt. Frukosten har jag fixat själv. Det finns affär och en riktigt fin pub/restaurang precis runt hörnet (Kontant betalning.).

Underground South Ealing till Heathrow. National Express till London Gatwick (Cirka 40 pund t o r). Det går att spara 10 pund om man tar Southern Service från Victoria station, men det har jag inte brytt mig om.

Virgin Atlantic, Delta Airways från Gatwick/Heathrow till Montego Bay (Cirka 8 300 SEK 2014-08-10. Flygtid cirka 9 timmar.).

Totalt cirka 10 300 SEK t o r från dörr till dörr.